Arkivet

Smålands Nations Arkiv

Smålands nation har ett anrikt arkiv med rötter från 1645. Vi erbjuder framför allt smålänningar tillgång till en stor flora av handlingar som protokoll, bilder, medlemsmatriklar och gamla Spex. Men även studenter ifrån andra nationer, forskare och studenter är välkomna.

Om du vill få kopior av handlingar är det bäst att ta med en egen kamera, men det går även att få kopior för en liten kostnad. Arkivet är öppet efter önskemål. Skriv till arkivarien för att komma åt handlingarna.”. Läs gärna vilka regler som gäller vid besök i arkivet innan du kommer hit, samt den nuvarande arkivförteckningen.

Vi förvarar även en del av våra äldsta handlingar hos Carolina Rediviva, dessa kan fritt beställas fram genom att kontakta handskriftsavdelningen. Klicka här för att se arkivförteckningen. Leta efter U 1200.

För att se arkivförteckningen över nationsarkivet klicka här.

Vid besök i nationsarkivet

  1. Var försiktig med handlingarna, använd erbjudna handskar vid läsning av handlingar äldre än 1950.
  2. Ät och drick gärna, men inte här.
  3. Alla handlingar läs på plats om inget annat har avtalats.
  4. Var god be arkivarien plocka fram och lägga tillbaka handlingar för att behålla bästa ordning.
  5. Ta helst med egen kamera om du önskar kopior av någon handling. Annars kan arkivarien kopiera önskad handling för en liten summa, gratis för ämbetsbärare.
  6. Vid leverans av handlingar till arkivet, kontakta arkivarien innan eller kom förbi under ordinarie öppettider 1200-1500 lördagar.
  7. Fråga om du undrar över något. Vid förslag – tveka inte att prata med arkivarien!

Kontakt: arkivarie@smalands.nu

Öppettider: Efter önskemål

Bilden föreställer tidigare Förste Kurator Jan Beskow, stående till höger är samtida Andre Kuratorn Pär Näslund och bredvid honom sekreteraren Kerstin Schmidt. Kortet är taget i samband med invigningen av den nya nationshuset och har så hög upplösning att det kan vara taget av en yrkesfotograf, kanske från UNT. Nationen bevakades vid den tiden ordentligt eftersom klubbmästaren Svante Thorell extraknäckade som reporter på just UNT, där han sedermera fick fast anställning och avancerade till redaktionschef.